Anemija kao problem

Anemija ili malokrvnost je stanje koje se razvija usled nedostatka crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi. Ovo oboljenje može imati veoma ozbiljan uticaj na život obolelih osoba a u najtežim oblicima dovesti  čak i do smrti.
Najčešći simptomi koji ukazuju na malokrvnost su umor-pospanost, slabost-brzo zamaranje, vrtoglavica, bledilo kože, ubrzan srčani rad-tahikardija, osećaj hladnoće naročito u ekstremitetima -ruku i nogu, bolove u grudima, glavobolja, gubitak kose…
Neki od  mogućih uzroka anemije su neodgovarajuća ishrana, nedostaci vitamina i gvožđa, gubitak krvi, brojna oboljenja bubrega i zglobova.
Jedna od najznačajnih biljaka na našim prostorima koja se koristi u prevenciji sprečavanja  gubitka gvožda a naročito u pažljivo izbalansiranom odnosu sa ostalim biljkama je kopriva .
Kopriva je jedna od onih biljaka koja imaju višestruku namenu.  Ovu biljku koju su koristili  još Stari Grci i Egipćani  za masažu protiv reumatskih bolova i artritisa a Rimljani kao hranu i lek.
Interesantno je da su je ljudi još u bronznom dobu koristili za pravljenje tkanina .
Najčešće se koristi list i seme koprive  jer sadrži velike količine gvožđa čime je čine najboljim lekom protiv anemije, sanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna kvaraenja i prečišćava krv.
Pored gvožđa  ostali minerali koje kopriva sadrži su kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Najbogatija je vitaminom C, pored vitamina C kopriva sadrži u značajnoj meri i vitamine A,B2, B5  a u izuzetan sastav koprive ulaze i taninin, karoten, lecitin kao i brojne aminokiseline, belančevine i ugljeni hidrati što je čine lekom za mnoge bolesti, pri čemu ujedno vraća snaga i eneriju organizmu i podiže odambrenu moć imunog sistema.
Kopriva poseduje i antibakterijska, antivirusna, protivupalna i diuretička svojstva.,
Zbog svih svojih blagodati i lekovitih svojstva  koprivu možemo smatrati još i svetom biljkom.
Call Now Button
U korpi nema proizvoda
0